Onderhandelen

Onderhandelen met oog voor de toekomst!

Goede onderhandelingen leiden tot voldoening en vertrouwen. De goede deal die u afsluit, is absoluut geld waard. De continuïteit die u door goed onderhandelen in uw relatie brengt, is echter veel méér dan goud waard!
Onderhandelen is niet het verdedigen van de eigen standpunten en het aanvallen van de standpunten van de andere partij. Onderhandelen is ook niet een spel van geven en nemen om tot een compromis te komen waarmee eigenlijk niemand helemaal tevreden is. Een dergelijke stijl van onderhandelen is tijdrovend en brengt spanning in de relatie.
In de training Onderhandelen leert u volgens de principes van de Harvard-methode werken aan continuïteit van uw zakelijke relatie. Tegelijkertijd onderhandelt u inhoudelijk vanuit wederzijds begrip voor de redelijkheid van elkaars belangen.

Doelgroep

Managers, adviseurs, medewerkers die betrokken zijn bij het voorbereiden en voeren van onderhandelingen.

Doel

U bent zich na de training onderhandelen bewust van:

  • de belangenverhouding ‘relatie’ versus ‘inhoud’;
  • het verschil tussen standpunten en belangen;
  • het belang van een goede onderbouwing van wat “objectief gezien redelijk” is.

U (her-)kent na afloop van de training:

  • uw persoonlijke communicatiestijlen;
  • de verschillende fasen in het onderhandelingsproces;
  • valkuilen, manipulaties en trucs.

U kunt na afloop van de training:

  • onderhandelingen voorbereiden;
  • verschillende onderhandelingsstijlen inzetten;
  • onderhandelingsresultaten objectief toetsen;
  • voorstellen overtuigend presenteren en beargumenteren.

Werkwijze

De theorie over onderhandelen volgens de Harvard-methode, communicatiestijlen en conflicthantering worden kort uiteengezet en afgewisseld met praktische oefeningen en instrumenten. De praktische vragen en ervaringen van de deelnemers spelen hierin een belangrijke rol. In de training brengt elke deelnemer zijn eigen case in.

U leert een goede relatie opbouwen en onderhouden in het belang van het onderhandelingsresultaat. U leert manipulaties en trucs herkennen en hierop adequaat reageren. Bij de fasen in het onderhandelingsproces krijgt u checklists. In oefeningen probeert u de nieuw verworven kennis en inzichten uit. Deze oefeningen worden intensief nabesproken. Desgewenst oefent u onderhandelingssituaties met een professionele trainingsacteur.

Duur

Eén dag. Afhankelijk van de inhoud en wensen van de opdrachtgever kan hiervan afgeweken worden.

Materiaal

Naslagwerk

Deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers

Prijs

Maatwerktraining: prijs op aanvraag. Richtprijs per training € 1.950,00, incl. materiaalkosten, reistijd; excl. voorbereiding, reiskosten trainer en acteur, eventuele parkeerkosten, accommodatiekosten en 21% BTW.

voor meer informatie over deze training, een intakegesprek of een vrijblijvende offerte.

Bekijk ook deze trainingen: