Praktisch leidinggeven

U begint met leidinggeven of u hebt al enige ervaring opgedaan? Dan kunt u wel wat praktische informatie en oefening gebruiken.

Doelgroep

Beginnende leidinggevenden of leidinggevenden die reeds enige ervaring hebben opgedaan.

Onder de titel 'Praktisch leidinggeven' is deze training specifiek gericht op leidinggevenden die medewerkers operatinoneel, of zo u wilt 'functioneel' aansturen of coachen, meestal nog zonder hierarchische bevoegdheden en verantwoordlijkheden. 

Onderwerpen

De training bestaat uit twee modules van elk twee dagen:

Module 1: Leidinggeven en communiceren

- Gesprekstechnieken voor leidinggevenden;
- Omgaan met verschillende gedragsvormen van medewerkers en collega’s;
- Omgaan met feedback;
- Omgaan met fouten en kritiek.

Module 2: leidinggeven aan een team

- ABC van leidinggeven;
- Correctiegesprekken voeren, complimenteren, aanspreken;
- stijlen van leidinggeven;
- leidinggeven aan een team;
- motiveren en stimuleren;
- delegeren.

Leidinggeven is niet slechts een vaardigheid die iemand kan leren. Leidinggeven is een combinatie van gevoel, houding, kennis en vaardigheden inzetten om het beste uit mensen te halen. Kernbegrippen zijn luisteren, vragen stellen, delegeren, coachen, corrigeren.

In de training Praktisch leidinggeven hebben wij de kennis en vaardigheden die u kunt gebruiken bij het effectief (bege-)leiden van uw medewerkers praktisch toegankelijk gemaakt. Op basis van korte theoretische inleidingen oefent u vooral met nieuwe concepten en vaardigheden, waaronder spreek- en luistervaardigheden, situationeel leidinggeven, coaching, instrueren en corrigeren, omgaan met kritiek en weerstand.

Werkwijze

Gedurende de training volgen we in principe een deel van de leercyclus van Kolb: aan de hand van praktische oefeningen afgewisseld met korte theoretische inleidingen worden de deelnemers zich bewust van een aantal vaardigheden (begripsvorming).

Hierna bekwamen de deelnemers zich in het bewust inzetten van deze vaardigheden. In praktijksimulaties met professionele trainingsacteurs experimenteren de deelnemers met hun eigen gedrag en krijgen zij antwoord op onder andere de volgende vragen: 

  • “Welk gedrag is voor mij effectief?”; 
  • “Wat is het effect van mijn gedrag in de praktijk (ervaren)?”. 
    Hierbij wordt gebruik gemaakt van video-opnamen. Deze video-opnamen worden intensief nabesproken met de deelnemers (reflectie). U oefent bijvoorbeeld de volgende situaties:
    • coachingsgesprek voeren;
    • feedback geven en ontvangen;
    • opdracht geven, beoordelen en corrigeren. 

Duur

De training Praktisch leidinggeven duurt twee maal twee dagen

Materiaal

De deelnemers ontvangen bij de training een uitgebreid naslagwerk

Deelnemers

Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers

Prijs

Maatwerktraining: prijs op aanvraag. Richtprijs per training € 7.800,00, incl. materiaalkosten, reistijd; excl. voorbereiding, reiskosten trainer en acteur, eventuele parkeerkosten, accommodatiekosten en 21% BTW.

voor meer informatie over deze training, een intakegesprek of een vrijblijvende offerte.

Bekijk ook deze trainingen: